Finlands sak är vår

posted in: Conny Brännberg | 0
I går var det stort firande av Finlands självständighet. Det manifesterades på många olika sätt. Jag hade förmånen att få vara med på Konserthuset i Göteborg.
Under kvällen gavs inblickar i Finlands historia och särskilt då de många banden till Sverige. Många svenskar har kämpat för finnarnas sak i krig (tyvärr alltför många under de 100 åren) och Sverige tog emot många finska krigsbarn. Man räknar med att över 80 000 barn kom till svenska hem. Över 7000 av dem blev kvar i Sverige. Det är nog närmare en halv miljon finländare som bott eller bor i Sverige.
Min partikamrat Magnus Berntsson är Regionfullmäktiges ordförande och vid högtidliga tillfällen representerar han med regionens ordförandekedja. Magnus många uppdrag ger väldigt intressanta relationer och vi hoppas att genom våra olika uppdrag stärka förtroendet för Kristdemokraterna. Vi är ju alltid Kristdemokrater oavsett vilket uppdrag som vi företräder. Vår drivkraft är den politik som partiet står för och där framstår särskilt familjepolitiken som det som skiljer oss från andra partier. Vi tror att samhället byggs genom de små och nära gemenskaperna. Därför utgår vi från familjen och dess viktiga roll.
Vi har fem nationella minoriteter i Sverige. Genom att stärka finländarnas ställning finns ett 50-tal s k förvaltningsområden i Sverige. Skövde är ett av dem. Leif Walterum, kommunalråd i Skövde, har ett särskilt ansvar för detta och var med på konserten i Göteborg då Finlands 100 år av självständighet firades genom att Göteborgs Symfoniker framförde både nytt och gammalt ur den finska musikskatten.