Vi har haft ett filmpolitiskt toppmöte

posted in: Conny Brännberg | 0
I samband med första dagen av årets upplaga av Göteborg Film festival genomfördes ett filmpolitiskt toppmöte. När riksdagen fastställde inriktningen för en ny filmpolitik så var också tanken att ett s k toppmöte skulle hållas. För över ett år sedan samtalade vi med ledningen för Svenska Filminstitutet och lite kaxigt ”räckte jag upp handen” och efter ett antal turer så bestämdes att mötet skulle vara i Göteborg. Filmfestivalen och Kulturnämnden stod som inbjudare. När nu mötet genomfördes så kunde vi konstatera att ”alla” var där. Den viktigaste personen, Alice Bah Kuhnke, Sveriges kultur- och demokratiminister hade hörsammat inbjudan. Därmed blev det verkligen ett toppmöte. Representationen från riksdagens kulturutskott var mycket bra, och från regionerna kom de ansvariga politikerna. Det som eventuellt saknades var fler kommunpolitiker, men då även SKLs ordförande för Kultur och fritidsfrågorna fanns på plats fanns det också en tydlig kommunpolitisk företrädare på plats. Jag tog också rollen att tala för kommun- och regionpolitikerna. Ett stort antal person från ”branschen” vara också på plats. Därutöver fanns representanter från myndigheter och nationella organisationer.
Dagen blev lyckad och vi ska fortsätta våra samtal. Kulturministern tryckte på möten och samtal framöver.
Nu blev det bitvis lite hetsig debatt, men det friskade upp. Vi har många olika åsikter. T ex så är uppfattningen om biomoms en sådan. Beslutet om att höja biobiljetters moms till 25% har väckt protester och det märktes tydligt under samtalet. De som ville ha kvar den tidigare momsen på 6% hade många argument för den åsikten.
Men samtalen handlade inte bara om produktion och dess villkor utan också om hur film ska distribueras och om biografer och dess villkor.
Alla filmfrågor hanns inte med, men det första toppmötet gav mersmak och då jag tackade alla för deltagandet bjöd jag in till nästa möte i Göteborg. Det hade jag inget mandat att säga, men möttes av en applåd, så jag tolkar det som att det var uppskattat.