En global utmaning via något ögat inte kan se

posted in: Conny Brännberg | 0
Utmaningarna i fotspåren av covid-19 är gigantiska. Detta virus, som är så litet, att ögat inte kan se det, eller som går att upptäcka via vanliga mänskliga kontakter, är ett av de största hoten som vi drabbats av. Vi har ju haft flera pandemier men ingen med denna globala spridning. De farsoten som tidigare drabbat världen har varit geografiskt begränsade men numera, då hela världen är tillgänglig på några timmar, skapar också en sårbarhet.
I dessa tider krävs det av det politiska ledarskapet att fatta kloka beslut. Myndigheterna består av en rad olika experter, men i slutändan är det de folkvalda som måste kliva fram och ta ansvar. Just nu försöker världens ledare att finna de bästa sätten att minska smittspridningen. Jag har tagit del av flera vänners beskrivningar i andra länder och kaos är nog ett rätt ord. Vi har ännu inte sett stora toppar av patienter som behöver intensivvård, men de som räknar menar att det kommer. Därför rustar nu vården och till och med försvarsmakten är inkopplad för att bygga upp fältsjukhus. Folkhälsomyndigheten arbetar dygnet runt och är vår främsta expertmyndighet och att följa deras rekommendationer är bland det viktigaste vi kan göra. Nu gäller det att vi håller ihop och vi som politiker har någon form av borgfred just nu. Nu är fokus på att rädda liv och att försöka hålla igång samhället så gott som det går. Statsministerns tal nådde i direktsändning cirka tre miljoner tittare och han framhöll allvaret i stunden. Mycket fungerar, medan annat står still. Bilden som jag valde för att illustrera denna text tog jag i morse på SJs långtidsparkering i Skövde. Det brukar vara fullt i början av veckan. 

Leave a Reply