Att vara tillsammans under social distansering

posted in: Conny Brännberg | 0
 
Rekommendationerna från våra myndigheter duggar tätt. Jag har vänner i flera olika delar av världen och jag följder deras situation. Många talar om ”lock down” och det innebär att i princip står allting still. Utegångsförbud råder och straff väntar den som bryter mot lagarna. Det visas också filmer inifrån sjukhus som visar på en kaotisk situation där inte minst sjukvårdspersonalen utsätts för smitta. Många experter talar om att en ”peak” är på väg. I Sverige så råder i stora delar oro men också lugn. Jag åker regelbundet kollektivt och de senaste dagarna så är förarna skyddade på bussar genom avspärrningar som respekteras. Men andelen resenärer har drastiskt minskats denna vecka och vi hör att det är många av personalen inom trafikoperatörerna som är hemma. Vi försöker att iaktta stor försiktighet och för min del rör jag mig mellan Skövde, Vänersborg och Göteborg då vi fortfarande strävar efter att hålla igång våra möten. Alla visar respekt och hänsyn där jag är. Däremot ser jag på inlägg på sociala medier att det byggs upp spänningar. Att se människor festa och dansa i stora grupper, t ex i fjällen på after ski, eventuellt smittas och sedan åka hem och kräva vård, tillhör den typen av ”hat” som byggs upp. Vi ser också att många åker till sina fritidsstugor och regionpolitiker är bekymrade om många blir sjuka samtidigt. Många av våra turistområden är inte dimensionerade för att kunna klara av en pandemi. Solidariteten prövas verkligen. Samtidigt ser vi också mängder av exempel på människor som ställer upp för varandra. Medmänsklighet behövs verkligen även om social distansering blivit ett begrepp. Vi följer utvecklingen varje dag och försöker att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

Leave a Reply